Det finnes nok ikke den ting man ikke får svar på i Bloglandia. Takk til Assa og Gunnemor i HB. Det har vært spennende å lese om planten og jeg har nå funnet ut at det er best å la den stå der den står i skyggen bak huset sammen med alt ugresset. Den er så utrolig vakker og jeg har bare denne ene planten.
Det er flere hentydninger til middelalderlig dyrkning av martagonlilje i Europa. I Norge kan den ha vært kjent allerede i 1622, på Sørlandet er martagonlilje avbildet på maleri fra Nes verk 1827/29 og kjent fra Kjos gård tilbake til ca. 1860.
Zwiebeln von Martigon er med på kvitteringane til Ludvig Rosenkrantz frå 1667. Martagonlilje ser ut til å ha føresetnader for å klara seg over lang tid i gamle hageanlegg, og lilja kan ha overlevt i hagen i over 300 år. Martagonlilja (Lilium martagon) har kransstilte avlange blad på ein stengel som kan vera ein meter høg. Blomen kjem i toppen av stengelen og har hengande raudfiolette eller kvite liljeblomar, der blomeblada krøllar seg oppover. Bladsettinga og forma på blomen er årsaka til at den i tillegg har namna kranslilje eller krøllliljeMartagonlilje høyrer til liljefamilien (Liliaceae).
for 8 år siden
2 kommentarer:
Hei.kjekt att du fant ut hvilken nydlig plante det var.Fin farge .Ta godt vare på den. Ha en riktig fin Sommerdag vidre.Bodil
Jøss, så spennende at du fant ut så mye om denne sjeldenheten din. Nettet er fantastisk, når det brukes av snille mennesker! Og dem er det heldigvis flest av :-)
Legg inn en kommentar